zaterdag 15 mei 2010

Rondje IJsselmeer

Iets na zessen fiets ik weg. Meteen gaat het lekker en ben ik met 26 minuten in het centrum van Leeuwarden. “Vroeger” was het een record als ik die afstand in een half uur deed. Dan zat echt alles mee. Maar nu heb ik lekker “rustig” gefietst.

Na een uur ben ik dicht bij Sneek. Een trotse eend steekt de weg over met in haar spoor twee kuikens. Een auto aan de overkant blokkeert de weg. Dus knijp ik in de remmen. Vertederd kijk ik naar de eend met zijn twee kuikens. Dit zijn de eerste twee kuikens die ik zie dit jaar. Plotseling scheren twee kraaien uit de boom. De ene kraai leidt moeder af. De tweede kraai pakt het kuiken in zijn nek en probeert er mee weg te fladderen. "Pieiep" zegt het verbaade kuiken. Moeder kwaakt en rent nog wat heen en weer maar het is te laat... Ze houdt nog één kuiken over en de kraaien vieren feest. Verbijsterd blijf ik zitten, De natuur is ook zoooo mooi.

In een uur en vijftien minuten ben ik in Sneek. Dit gaat goed. De snelste tijd is één uur en vijf minuten. Ik moet rustig aan doen, houd ik mezelf voor. Het enige om een marathon of een 300 km fietsen is sparen….. Om kwart voor negen ben ik al na Lemmer op de dijk. De eerste lekke band van vandaag is rechts voor. De fiets wordt opnieuw leeg gegooid en de band vervangen. Meteen Dineke maar even gebeld.

Ik ben altijd een fervente fan van de route Lemmer Urk via de dijk. De vorige keer lagen er 10 irrigatie buizen die het feest van lekker doorfietsen verknoeide. Nu komen er de vliegen bij. Er hangen enorme zwarte wolken vliegen. Ze steken verder niet maar je gaat wel elk keer door zo’n zwerm heen. Ik heb mijn tweede droge shirt van de dag aan. En nu het wat warmer is heb ik geen trui meer aan. De vliegen voel ik de hele tijd op mijn armen kriebelen. Doordat ik met het dekje fiets krijg ik geen vliegen in mijn mond. De wind buigt de zwerm keurig af. Het vizier en de bril beschermen me afdoende voor vliegen in de ogen. Maar de voetgaten vangen, bij elke zwerm, bakken vliegen. De hele binnenkant van de fiets leeft….

Om tien uur ben ik in Dronten gemiddeld 35.6. Tijd voor mijn derde droge set kleren. Jan roept uit: “Waar is je striping gebleven?” “Maar dat was een grapje voor het dorpsfeest”, zeg ik. “Oh”, zegt Jan, “Ik dacht dat je het mooi vond… Je hebt sommige mensen... waarvan je denkt….” De banden heb ik vlot en na de anderhalve liter fles gevuld te hebben en een halve liter water extra gedronken te hebben ga ik weer op weg naar Lelystad.

City Navigator bakt er niets van en stuurt me dwars door Lelystad. Lekker handig zo’n GPS… Na een rondje Batavia stad en een stukje bijna snelweg vind ik de opgang naar de dijk naar Noord Holland.Ook op deze dijk zijn er heel veel vliegen. Racefietsers zie ik met een sjaal voor de mond de dijk oversteken. Heerlijk is om alle racefietsers steeds met grote snelheid te passeren. “They are not amused”. Maar ja, moet je maar een echte fiets kopen…. Op de dijk rijd ik steeds rond de 40 kilometer per uur.

Het volgende doel is Hoorn. Het lijkt me leuk om zomers buiten te trainen met zwemmen. Alleen ben ik een koukleum. Volgens de website is er een Orca triatlon websuit voor 149 euro. En dat is wat ik kan ophoesten. In Hoorn trek ik mijn vierde set droge kleren aan. Ron, die alles weet van wetsuits is er niet. In de prachtige winkel wordt ik heel leuk geholpen in een wetsuit van 425 euro. Maar die ga ik toch echt niet meenemen. Ook al gaat hij, volgens de verkoper, heel lang mee. Ik pas nog een kort wetsuit "zonder armen" maar die zit niet strak genoeg bij de hals. Het zwempak waar ik voor kom is alleen voor mensen met een groeistoornis of voor kinderen. Met onverrichte zaken stap ik weer in de fiets. "Kom nog eens terug als Ron er weer is", zegt de verkoper...

De hele kop van Noord Holland heb ik tegen de wind. Ik fiets met een zuurstof schuld. Maar houdt de snelheid rond de 40 kilometer. Moest ik niet sparen? Bij het begin van de Afsluitdijk moet ik betalen. Ik voel me behoorlijk slap. De eerste lange pauze vandaag. Een halve liter vruchtensap en een boterham met roggebrood kauw ik met moeite weg. Ook een stuk chocola en een musli reep werk ik weg. En mijn vijfde set droge kleren gaat aan... Het dekje van de stoel hang ik in een boom om te drogen.

Opnieuw op weg. Alle racefietsers die me hebben ingehaald zijn nu mijn prooi. Opnieuw trap ik de fiets rond de 40 en begin aan mijn tocht. Halverwege is mijn tweede anderhalve liter fles water leeg. Huh nu al. Aan het eind van de Afsluitdijk heb ik inderdaad alle fietsers teruggehaald. Hoezo sparen….? Maar ik krijg hoofdpijn en heb last van het licht. Vanaf het einde van de Afsluitdijk tot aan Harlingen gaat het voor geen meter en heb ik spijt. Maar de eerste 260 kilometer heb ik wel afgelegd met een gemiddelde van 35!!

Vlak voor Harlingen zie ik een camping. Een camping heeft een washok, dus water. Op de camping staan allemaal campers. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Het gaat maar slecht met Nederland... Als een slaphangende hortensia sla ik meer dan een liter water in. Net als bij de plant gebeurt een wonder. De hoofdpijn trekt weg en mijn ogen doen het weer. Bah toch te weinig gedronken. Eén procent vochtverlies geeft 10% prestatie verlies. Wist je dat dan niet….? Mijn zesde set droge kleren gaan aan voor de laatste etappe. Toch heb ik al al 6 liter achterover geslagen, maar toch te weinig.

Na mijn laatste sanitaire stop in Hijum, en mijn zevende droge shirt,  stopt een auto en gooit hem in de achteruit. Het raampje gaat naar beneden. “Giest sa hurd met allinnig maar te traapjen?” “Ja jir, der sit gjin motor in of sa.” Nee juh, meenst ut…. Dat ding gjit altied sa hurd. “Ja maar de snelhied is der no wol ut jer, Ik ha der al trije honderd op sitten.” “No, mar do host wol moai war.” En daar heeft hij weer een punt natuurlijk.

Na negen uur en vijfentwintig minuten met een gemiddelde van 34 over 321 kilometer kom ik thuis. Eigenlijk wil ik wel 80 kilometer fietsen na het eten. Dan heb ik vandaag 400 gehaald. Maar na de blik van Dineke, en de uitroep “Nog meer was!” Laat ik dat idee maar “varen”.

8 opmerkingen:

 1. Da's echt wel een mooie prestatie hoor marcel! De haai had die vliegen natuurlijk wél opgevreten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, had ik eerder moeten bedenken...

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tja marcel.... meende dat jij je zelf een ervaren velonut noemde... dan MOET je weten dat je op zulke afstanden EN temperaturen Véééééél drinken en eten moet! ik ga dinsdag met de naza ook half rondje IJsselmeer rijden samen met elmi... a'dam holldnasebrug, langs he water naar de dijk naar enkhuizen hoorn a'dam enz,beekie onderweg egt wel z'n kateterzak van 1,5 liter vullen hoor... had van jou wel een heel rondje ijselmeer verwacht marcel:P maar voortaan wel goed drinken Marcel! en is uw zak onderweg aan.. elke deur heb wel een deur bel! elk huis heeft water....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marcel,

  Ja, het barst van de huizen tussen de Afsluitdijk en Harlingen.... ;-(

  Veel plezier met je tocht!! Hoop dat je net zo mooi weer hebt als ik had.

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Marcel,
  Mooi gemiddelde, maar dit betekent wel dat je steeds rond en boven de 40 km/u hebt gereden. Dat is heel zwaar en levert 6 zijknatte sets bovenkleding op. M.i. kun je beter 5 kilometer langzamer rijden. Kun je met de helft aan water toe en hoef je alleen maar het shirt te gebruiken dat je tijdens de start aan hebt.
  Pas ook op met teveel water, zeker een liter in één keer opdrinken vinden de hersenen niet prettig. Is zelfs heel gevaarlijk.
  Waarom de route niet gepland met de planner van de Fietsersbond?
  Kijk eens naar mijn nieuwe viziertje. Hoef je geen kap meer op, blijf je droog en de vliegen blijven uit de fiets.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi,

  Wat een leuk verslag.
  Best wel een prestatie zo'n afstand.
  Maar 7 stel kleren mee onderweg is dat niet wat veel?
  Als je zoveel zweet dat je kleding doorweekt raakt kun je je afvragen of je niet te veel aan hebt.
  Ik las ook dat je het dekje erop hebt gelaten.
  Ik zou dat eraf laten zodat je lijf kan koelen.
  Waarschijnlijk zul je dan ook iets minder kunnen drinken.
  Overmatig zweten betekent immers dat je lichaamstemperatuur te hoog is.
  Zweet hempje met daar over een fietsshirt zou genoeg moeten zijn in een Quest.

  Gr
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Wim en Rob,

  Bedankt voor jullie commentaar. Ik heb met het dekje gereden om de vele vliegen uit mijn mond weg te houden.

  Verder had ik de hele dag alleen een T-shirt aan en een lange broek. Blijft dat ik beter zonder kap had kunnen rijden. Het schermpje van Wim is waarschijnlijk een hele goede oplossing voor de vliegen… Tijd om te knutselen…

  Het blijft altijd moeilijk voor mij om me in te houden zeker als het zo lekker gaat. Maar ik moet de volgende keer nog alerter zijn…. Kan ik dan door naar de 400…

  Groet Marcel

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wij hebben iig lekker weer gehad, alleen waaide het wel erg hard! en met de nazca heb je er meer last van dan met de Quest

  @ wim:
  marcel p kan vet goed rijden hoor! heeft veeel kracht in de beentjes

  BeantwoordenVerwijderen