woensdag 13 januari 2010

Balaclava

Achter op de sloot schaats ik op houtjes. Dit kan met een t-shirt en een dunne Gore Tex jasje. Niks aan de hand ik krijg het helemaal niet koud. Aan het eind van de avond wissel ik even naar Noren. Opnieuw maak ik een aantal rondjes en binnen de kortste keren krijg ik het nu wel koud. Mijn snelheid ligt wel twee keer zo hoog als met houtjes. Meer snelheid betekent dus dat ik meer afkoel. Logisch natuurlijk, maar ik snap nu wel waarom ze vroeger aan een oude krant onder het shirt genoeg hadden.

In de Quest lukt het ondanks de kou en gladheid de snelheid tussen de 34 en 36 kilometer per uur vast te houden. In de zomer zou ik me hiervoor schamen maar in de winter is het niet anders. De snelheid blijft toch twee keer zo hoog als een normale fietser. Dus moet je je in de Quest ook beter voor de kou beschermen. In de wollen bivak muts die mijn mond afsluit adem ik naar boven en beslaat mijn skibril.
Vaak schuif ik de muts naar beneden maar dan is mijn neus niet bedekt maar in de kou fietsen zonder bril is dus niet fijn. Vorige week vroor het aantal dagen zo hard dat ik dat niet meer durf. Een aantal keer bleven mijn wimpers kleven van de kou. Tijd voor een andere muts dus.

Snel even een onderzoekje uitgevoerd op internet. De meeste mutsen hebben alleen een gat voor de ogen. Dan blijft de adem dus onder de bril komen.Haglöfs heeft een muts (WS Balaclava) met een aparte flap over de neus en windstopper fleece. Dat materiaal bevalt me prima in mijn handschoenen. Als ik de muts in de winkel opzet krijg ik het meteen benauwd. Ze verwachten van je dat je door de gaatjes ademt in de windstopper fleece. Het gevoel van hardlopen en ademen door een rietje. Deze dus toch maar niet. De andere mutsen vallen allemaal af. Toch nog maar een nachtje slapen….De volgende dag een idee. Door mijn buff kan ik prima ademen. Als ik Dineke lief aankijk wil ze misschien wel een ander lapje voor het mondstuk maken? Dineke ziet het wel zitten dus de muts toch maar gekocht. Thuis een aantal testen gedaan en van alle lapjes ademt het het beste door een dubbele pantykous. Fluks het lapje er achter genaaid en de schaar in de nieuwe muts.


Deze week al met de muts gefietst en het werkt zoals ik had gehoopt. Met de skibril dek ik het gat af voor de ogen. Ik zit nu heerlijk warm in de fiets en mijn adem laat de skibril niet meer beslaan....

5 opmerkingen:

 1. Beste Marcel. Plaats nou eens een windscherpje, dan hoef je alleen nog maar je oren warm te houden, en je kunt een kledingstuk uittrekken. Groeten Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,

  Bedankt voor de tip. Ik heb het EB-scherm. Ik heb jullie wonderspul erop gespoten. Maar het schermpje blijft bij mij beslaan.

  In het donker met een beslagen schermpje is niet echt prettig fietsen. Meestal ligt hij er na een kilometer weer af. Dus dan maar een muts. Helaas, want een windscherm is een geweldige windbreker...

  Groeten Marcel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn 'roterende schermpje' beslaat wel maar ik verdraai 'm dan gewoon naar 'n onbeslagen stuk !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Mick,

  Ik las het op je blog. Leuke out of the box oplossing!!

  Groet,
  Marcel
  Quest 342

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die balaclava is natuurlijk ook 'n paardenmiddel, alleen...Ik denk dat je geen lifsters meer meekrijgt!

  BeantwoordenVerwijderen