zondag 15 november 2009

Eten en fietsen


Bij de vorige 300 km kreeg ik onderweg honger dus dit keer ging ik beter voorbereid op weg. Als ik de lijst hieronder bekijk pak ik de auto maar weer geloof ik. Benzine is lekker goedkoop ;-) Elke duurtocht begint met een goed ontbijt. Heb je goed ontbeten dan heb je er de hele dag lol van:

-          Vier boterhammen
-          Twee plakken roggebrood
-          Grote bak yoghurt met muesli
-          Kop koffie
-          Drie kwart liter water

Onderweg:
-          Tros bananen
-          16 krentenbollen
-          8 boterhammen met 4 plakken roggebrood
-          Twee muesli repen
-          Stuk koek
-          Reep chocola
-          3 kleine flesjes Multivitaminen drink
-          1 Liter drinkyoghurt met vruchten
-          Anderhalve liter sportdrank
-          Halve liter water
-          1 Kop koffie
-          3 Koppen thee
-          Twee boterhammen in de camper met kaas
-          Muesli bolletje
-          4 boterhammen met ei, broccoli en aardappel
-          Twee bekers chocolademelk

Ik had in een onderzoek gelezen dat je na het drinken van chocolademelk sneller hersteld. Dus de proef op de som genomen en na afloop twee bekers gedronken. http://www.sportinholland.nl/article.php?articleId=1119

De volgende dag had ik geen spierpijn en kon ik fluitend verder fietsen. Het lijkt te werken... ... Elk onderzoek roept weer een reactie op. Hier is nog een link http://www.armandbettonviel.com/downloads/KNAU1-1107.pdf van een voedingsexpert Armand Bettonviel. In nieuwe sportdranken zijn eiwitten toegevoegd. Hij adviseert om deze te nemen.


In de fiets wordt je niet nat van de regen maar ik zweet wel zoveel dat ik toch nog doorweekt ben. Dus heb ik drie sets droge kleren mee. Netjes verpakt in drie waterdicht zakken zodat je onderweg niet hoeft te zoeken waar je onderbroeken en waar je hemden zijn. Onderweg heb ik twee keer wat droogs aangetrokken. Eén keer in Den Oever en één keer in Dronten. Van schone droge kleren knap je erg op. Toen ik wegfietste in Dronten had ik volgens Theo teveel kleren aan. Naar ervaren mensen moet je luisteren dus meteen gestopt en de jas weer opgeborgen. Maar na de eerste lekke band het jasje weer aangedaan en ook aangehouden. Als je nat bent en je moet uit de fiets dan koel je anders teveel af.

Een basis set bestaat uit:
-          een lange broek
-          een zweethemd met lange mouwen
-          een winterbuff om de nek
-          een muts op het hoofd
-          de helm
-          een bodywarmer of dun fietsjasje.
-          Dunne handschoenen.

De bodywarmer of fietsjas probeer ik nu steeds uit te laten. Als extra heb ik nog een dun regenjasje mee voor bandenpech. Een nadeel van dit alles is toch wel dat het uiteindelijke gewicht van de fiets best hoog is. Alles is gebruikt dus dan heb je niets teveel meegenomen. Boodschappen onderweg doen is een alternatief maar kost relatief veel tijd. Bovendien moet je een winkel vinden. Als je honger hebt duurt dat meestal langer dan je wilt. Maar het hoge gewicht van de fiets met spullen heeft waarschijnlijk wel voor de lekke banden gezorgd.

Om de lijst compleet te maken:
-          Drie voorbanden met binnenbanden
-          Buitenband met binnenband
-          Extra achter binnenband
-          Grote fietspomp
-          Tasje met gereedschap


4 opmerkingen:

 1. Beste Marcel. Bij de eerst volgende Twee Dijken tocht is er ook voor jou weer genoeg proviand aan boord van de Hymer. Een hele gewichtsbesparing. Er staat hier ook een bed klaar, dan kun je het hele rondje meerijden. Groeten Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,

  Bedankt voor het aanbod, het was nog net geen vrachtwagen.....

  Als ik kan dan kom ik...

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Marcel,
  Wat een ongelofelijke hoeveelheid eten had jij aan boord. Het is bijna niet te geloven dat je dat allemaal weg hebt gegeten. Mijn 'rantsoen' voor 312 km was: 2 sneetjes brood mee, 3 in de camper, 2x koek met thee, 2 bananen, 2 pakjes chocomel en anderhalve liter water.
  Ik rij gemiddeld 45 kilometer op één snee brood.
  Wel was ik de volgende ochtend een kilo lichter.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik eet ook 1 boterham/u ongeveer, maar je kan het natuurlijk ook rustiger aan doen, dan moet je niet van kleding wisselen. Maar je kan beter voorbereid zijn...
  Teun-snel voor mij alleen op wedstrijden

  BeantwoordenVerwijderen