vrijdag 17 december 2010

Omgekieperd


Vandaag moest ik voor wat boodschapjes naar Leeuwarden. De Quest is onhandig in de binnenstad, dus die heb ik op het werk gestald. Als ik terugkom drink ik op mijn gemak een dubbele espresso en trek de fietskleren weer aan. De trui is op de kachel gedroogd en voelt lekker warm aan.

De helling van de kelder fiets ik zo op. Dan is het altijd even uitkijken of je de weg op kunt draaien. Ik laat de fiets naar beneden rollen van de stoep. Voor ons bedrijf hebben ze de stenen van de weg vervangen door betonnen platen. De binnenstad van Leeuwarden staat al maanden op de kop. Er wordt namelijk op het Zaailand een nieuwe parkeergarage gebouwd. Boven op de parkeergarage komt een gebouw. De betonnen platen kunnen de zware vrachtwagens verdragen die het bouwmateriaal komen aanleveren.

De betonnen platen zijn bedekt met zwart ijs en dat zie ik niet aankomen. Bovendien ligt de weg er scheef in voor de afwatering. Als ik voorzichtig de weg op draai breekt de achterkant uit. Even denk ik dat ik weer in het spoor kom, maar dan breekt de fiets opnieuw en nog harder uit. Ik hoop dat de fiets doorslipt en dat het met een sisser afloopt. Plotseling houdt het ijs echter op en dan blokkeert de fiets. Er is er geen houden meer aan, zonder snelheid rol ik om. Ik lig te brullen op straat. Mensen komen aansnellen: “Gaat het wel?” vragen ze: “Nee!” roep ik. “Wat dan?” “Ik heb niets kapot maar mijn fiets op straat, dat doet zeer!!”. Ik blijf hangen met mijn schoen en krijg hem niet los. Een mevrouw is zo aardig om door het voetgat het knopje in te drukken van de fietsschoen. Eindelijk schiet het bandje los. Er staan nu vijf mensen om me heen die de fiets en mij omhoog helpen. Ik kan alleen maar ontzet kreunen en scheld alles bij elkaar. Ondertussen loop ik met een schoen en een sok wat te ijsberen…. Bah bah, bah…. Gelukkig draag ik een helm ;-(. Die vangt trouwens wel mooi het klapje voor me op.

Als ik de schade bekijk valt het allemaal erg mee. De spiegel ligt eraf maar dat kan gemaakt worden. Het tape is op twee plekken beschadigd en er zijn een aantal lichte krassen op de body. Ik stond ook bijna stil. Het is niet te geloven hoe knullig dit ging. Ik sla mezelf voor het hoofd maar ik kon er tegelijk niets aan doen. Hoe vaak race ik niet met een supervaart door allerlei shit heen. Dat gaat eigenlijk altijd goed. Nu sta ik bijna stil, doe ik extra voorzichtig, en toch rol ik om….

Vanmiddag het spiegeltje weer gemaakt. Het pootje in de bankschroef rechtgebogen. Om het pootje heb ik een Engelse sleutel vastgedraaid net voor het kogeltje. De spiegel zet ik op een houtje en nu draai ik de lijmklem vast bij de punt van de Engelse sleutel. Nu kan ik de sleutel als hefboom gebruiken en duw het kogeltje weer in het kommetje van het spiegeltje.

Na 23.625 kilometer voor de eerste keer omgerold. Jammer maar het is niet anders…

11 opmerkingen:

 1. Kloten man... ik zal morgen in de sneeuw extra voorzichtig doen. Gelukkig is het redelijk goed afgelopen bij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alles moet je een keer meemaken... en als het dan zo afloopt met weinig schade aan fiets en lichaam dan is dat "mooi"... gaan... Voorzichtig aan verder... Hier in Noord-Holland is het wederom (al voor de 2e keer deze winter) een chaos op de weg en is fietsen bijna niet mogelijk. Groet Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Balen is dat, ik kan me goed voorstellen dat je even gevloekt hebt.

  Ik ben benieuwd welke richting de achterkant uitbrak? De helling zal natuurlijk ook een rol hebben gespeeld, maar mijn (nog beperkte, 1100 km) Quest-ervaring is dat de fiets vaker naar rechts dan naar links uitbreekt (bijvoorbeeld op een vlak glad stuk). Komt misschien doordat de ophanging en aandrijving ook aan de rechterkant zitten?

  Evengoed sterkte met de verwerking van dit ongelukje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Damn shame... glad you weren't seriously hurt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geheugen! Als mij dat was overkomen dan was het een grijs gebied geweest, er voor en erna wel weten, maar daar tussen in: iets vaags... (dat foeteren komt mij bekend voor!)
  Gelukkig is het redelijk goed afgelopen, PLUS je had een helm op! Zet mij weer aan het denken.
  De ;-( hoort dus eigenlijk ;-) te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oei dat is idd klote!!
  waarschijndelijk kunnen questen niet tegen langsaam rijden! toen ik uit de bocht "vloog"bij 11 km/h was het ook erg knmullig.. maar rij gerust 50 km/h door a;dam heen als het moet, no proplemo

  gelukkig ben je zelf ongedeerd marcel, de fiets is uiteindelijk maar materieel... maar wel erg klote natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Allemaal,

  Bedankt voor het meeleven!! dat doet wel erg goed...

  De weg loopt daar af en ik maakte een bocht naar links. Dus brak de staart rechts uit..

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is inderdaad niet geweldig ... Je kunt dan beter omgaan als je te hard door een bocht gaat, natuurlijk ook vervelend, maar dan heb je de lol of kick nog gehad...

  Groet, André

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marcel,

  Sterkte natuurlijk. Eens gaan we allemaal.....

  Maar even voor de statistieken: Met welke achterband/voorband-combinatie reed je?

  Groet van Quesjer -been there, done that-

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Quesjer,

  Achter rijd ik met de Perfect Moiree 54-559
  Voor heb ik ook Perfect Moiree de 47-406. Deze banden gebruik ik als winterbanden.

  Maar met ijs op de weg heb je waarschijnlijk alleen grip met spikes...

  Groet, Marcel
  Quest 342

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Idd kut Marcel, gelukkig valt de schade nog mee... En zoals reeds gezegd: omgaan doen we allemaal ooit eens...
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen