donderdag 17 december 2009

Sneeuw

Gisteravond begon het licht te sneeuwen. Toen ik vanochtend wakker werd, wilde ik meteen weten hoeveel sneeuw er gevallen was. In Burdaard viel het erg mee met een dun laagje. De bezem gepakt en het garage pad eerst maar eens “gesweept”. Daarna even een boterham en een kop koffie naar binnen gewerkt en dan op weg.

De wegen zijn goed gestrooid en probleemloos kom ik in Leeuwarden. Even twijfel ik, houd ik het fietspad aan, of neem ik mijn gebruikelijke weg door het Leeuwarder bos? Ik kies voor de bekende weg. Dat blijkt geen gelukkige keus. In het Leeuwarder bos ligt veel meer sneeuw. Al snel ben ik met een bezweet hoofd door de sneeuw het ploegen. Het begint ook weer te sneeuwen. Ik probeer er van te genieten maar de bril en het vizier beslaan en moeten af. Mijn verwende blote ogen worden nu belaagd door sneeuwvlokken en dat voelt niet prettig. Op een gegeven moment kan ik de ogen bijna niet open houden. Ik houd mijn hand maar voor de ogen maar het blijft niet leuk.



De vaart is er dan al lang uit. Met een gangetje van 11 kilometer per uur houd ik de fiets in beweging maar daar is dan ook alles mee gezegd. De “plak sneeuw” blijft in de wielkasten kleven en ik voel hoe het achterwiel steeds zwaarder gaat lopen…. Ik houd me voor dat het na het Leeuwarder bos beter wordt.

In de wijk hebben ze echter helemaal niet gestrooid en daar ligt nog meer sneeuw dan in het bos. De weg door het bos is beschut door de bomen dus vandaar het verschil? In de fietstunnel zet ik even flink gang anders kom ik niet meer boven maar die hobbel wordt ook geslecht. Helemaal bezweet kom ik in het centrum van Leeuwarden. Ik probeer niet stil te staan maar voor het werk komt het er toch nog van. Als ik weer op gang probeer te komen zit het achterwiel “shoking” klem. Ik moet de fiets uit om de sneeuw uit de achterwielkast te peuteren. Het laatste stukje duw ik de fiets maar naar de fietskelder.

Vandaag ben ik vijf kwartier onderweg geweest. Dit is een nieuw PD (persoonlijk dieptepunt) maar ik ben blij dat ik het gehaald heb. De collega’s brengen het er nog slechter af. Of ze blijven thuis of ze keren halverwege of de trein of bus valt uit of ze zijn veel later dan ik. De fiets heeft toch weer gewonnen….

7 opmerkingen:

 1. Dag Marcel,

  Leuk dat er nog een Quest met moeite Leeuwarden heeft bereikt vanochtend. Ik kom vanaf het zuidwesten Leeuwarden binnen. Kon precies zien waar de gemeente begon. Het fietspad was niet behandeld. Kon wel zien der een nog een tweewieler doorheen geploegd was. Ben noodgedwongen over de weg bij Nij bosma zathe gereden (die afsloten is voor fietsverkeer). Maarja de auto's reden net zo langzaam als mij dus dat was niet echt een probleem. Ben na bijna een uur op mijn werk aangekomen. Voor mij ook een nieuw PD.
  Ben benieuwd hoe snel het vanmiddag terug naar huis zal gaan.

  Groetnis, Martin -Roadrunner- sneeuwschuiverquest - de Haan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Marcel. Wat een belevenis ! maar waar zijn de foto's van je geploeter door de sneeuw ? Ik blijf vandaag maar binnen. Groeten Kees, je weet wel de man van Marian.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Marcel. Wat een belevenis dat geploeter door de sneeuw ! Maar waar zijn de fot's ? Groeten Kees, je weet wel de man van Marian.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  Vanavond plak ik er een paar sneeuw foto's bij...

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roadrunner- sneeuwschuiverquest alias Martin,

  In het najaar nog contact gehad met de gemeente over fietspaden. Het fietspad dat ik voorstelde was geen "primair fietspad". Je denkt dan. Als een fietspad door de gemeente als primair fietspad wordt aangemerkt dan
  geeft dat wat privileges. Een goede wegbewijzering bijvoorbeeld en strooien en schuiven in de winter.

  Maar niets is minder waar. Een primair fietspad is alleen iets op een mooi plaatje in een rapport. Als Quest betekent het dus sneeuwschuiven. Of moet ik zeggen buikschuiven....

  Succes vanmiddag...

  Groeten Marcel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo marcel

  wat een toestanden beleef jij met de banaan zeg erg leuk om te lezen, maakt jou'n foto toestel zwart wit foto's???

  groet je naam genoot

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marcel,

  Geen idee of die dat kan. Ik druk gewoon op het knopje ;-)

  Groeten Marcel Quest 342

  BeantwoordenVerwijderen