Als je als mens energiebewust probeert te leven dan bevat dat meer als alleen je glas naar de glasbak brengen en je afval te scheiden. Om de twee weken wordt hier de grijze container geleegd en het valt op dat de container bij bepaalde mensen altijd uitpuilt. Terwijl onze container twee kleine zakjes bevat.
We eten weinig vlees, hebben een aantal zonnepanelen, als het kan nemen we de fiets in plaats van de auto en ons voedsel? Het laatste half jaar hebben we heel veel gelezen over onze voedselproductie. Voedsel wat van ver weg komt moet een langere afstand afleggen en is dus veel milieu belastender als voedsel wat lokaal wordt geproduceerd. We bestellen onze groente nu via bioweb. Bioweb is een webpagina van boeren uit de omtrek die hun streek producten verkopen aan de consument. De producten komen niet alleen uit de buurt, ze zijn ook nog heerlijk. De worteltje ,daar eet je je vingers bij op, de sla is een genot voor je tong. En de herfstappels heerlijk zoet/zuur en knapperig. En wie eet er nog Pastinaak? Dat blijkt een heerlijk gerecht te zijn dat we met smaak verorberen. Lokaal geproduceerd voedsel dat moet toch behoorlijk schelen denk je dan….
|
In de Trouw van gisteren stond een artikel met de titel van dit stukje. Hieronder de uitkomst van het Duurzaamheidslab dat de wens heeft onderzocht voor de gemeente Almere in hoeverre ze het voedsel voor hun inwoners zoveel mogelijk lokaal kunnen telen:
“Lokaal geteeld voedsel is vriendelijker voor het milieu. Maar echte winst is er pas als ook het distributiesysteem zo wordt aangepast dat we niet meer allemaal met de auto naar de supermarkt hoeven te rijden om eten in te slaan.”
Het blijkt dat er 18,1 miljoen kilometer wordt afgelegd om het voedsel te produceren en thuis te krijgen bij de consument. 2,1 Miljoen kilometer wordt er afgelegd voor de productie. 16 miljoen wordt afgelegd door de consument (Volgens mij is 18,1 -2,1 = 16 miljoen in plaats van 15 miljoen volgens het artikel) En dat doet de consument door met zijn auto naar de supermarkt te rijden naar de gratis parkeerplaats en daarna weer terug te rijden.
Het artikel pleit voor meer distributie punten zodat de consument minder kilometers hoeft te maken. Natuurlijk zie ik hier toch weer kansen voor de fiets. Wat zou het toch mooi zijn als mensen zich hiervan bewust worden en de boodschappen weer netjes op de fiets gaan halen.
Of een fijnmazige distributie systeem haalbaar is na alle schaal vergroting maar de vraag. Maar een fiets die je vol kunt prakken en die dan nog steeds lekker fietst die bestaat al. Het asfalt naar de winkels ligt er ook. Wat zou het fijn zijn als je in de fiets niet meer de uitlaatgassen hoeft in te ademen van alle automobilisten. Ik zou zeggen mensen koop een Velomobiel!!
Of een fijnmazige distributie systeem haalbaar is na alle schaal vergroting maar de vraag. Maar een fiets die je vol kunt prakken en die dan nog steeds lekker fietst die bestaat al. Het asfalt naar de winkels ligt er ook. Wat zou het fijn zijn als je in de fiets niet meer de uitlaatgassen hoeft in te ademen van alle automobilisten. Ik zou zeggen mensen koop een Velomobiel!!
Mijn Quest heeft voldoende bergruimte voor een aantal dagen boodschappen. Dus de schone taak voor de komende tijd wordt om mijn bagage ruimte beter in te zetten voor onze dagelijkse boodschappen...
We zitten op dezelfde golflengte.
BeantwoordenVerwijderenHet is en blijft een ingewikkeld probleem.
Ik blijf zoeken naar oplossingen en zoek het ook lokaal.
Sterker nog ik zoek het in mijn eigen achtertuin.
We zijn speciaal daarvoor verhuist.
Het idee is niet consuMEREN maar consuMINDEREN.
Minder groot huis en meer tuin.
Het resultaat is meer werk, maar vooral ook onbetaalbaar meer voldoening van je inspanning en kwaliteit van eten en gelijk ook ga je intenser (be)leven.
Een simpel kropje sla wordt ineens oneindig meer waard dan een paar dubbeltjes in de winkel als je hem zelf opgekweekt heb met bloed zweet en tranen. Je waardeert veel meer wat je dan eet.
En bovendien smaakt hij gewoon lekkerder.
Mijn vader zij dat vroeger ook al, maar ik dacht dat dat kwekerstrots was. Maar nu snap ik hem pas.
Afvalprobleem? Gewoon geen afval maken! Gewoon links laten liggen. We kunnen echt zonder al die troep.
Kies voor zo min mogelijk verpakte producten. Wij hebben kippen en een composthoop voor groenafval. 1 zakje recyclebaar plastic per maand. 1 zakje diverse afval per 4 weken.
Het kan echt en het kan nog minder.
Sterker nog ik sleep het afval van andere mee naar huis om het een nieuwe toepassing te geven. Ik speel met de gedachte daarvan mijn werk te maken.
Uiteraard hebben 2 velomobielen in de schuur staan met de diverse bijbehorende aanhangers.
BrandweerQuest
Hoi BrandweerQuest,
BeantwoordenVerwijderenOnze tuin is helaas (nog) niet ingedeeld als groente tuin. Maar dit jaar heb ik een klein stukje omgespit om als groentetuin te dienen. Je verhaal is heerlijk herkenbaar. We hebben boontjes, courgettes en bietjes gegeten. En elke dag Japanse kers blaadjes en bloemen op brood. Na alle emmertjes water slepen waren Dineke en ik ape-trots op haar oogst.
Op dit moment zijn we aan het kijken om de tuin om te turnen na een Permacultuur tuin. Het is een heel mooi idee maar ik weet nog niet of het haalbaar voor ons is....
We kunnen een voorbeeld nemen aan jullie afvalproductie. Daar kunnen we dus nog het nodige verbeteren. Onze compost ton in de tuin vangt bijna al het groen afval op. Blijft het afval voor de grijze container over.....
Groeten Marcel Quest 342
questikel
BeantwoordenVerwijderenGaan jullie de mest ook in de quest halen? ☺
Gr Peter
Ik begrijp dat ik eigenlijk nog geluk had toen ik werd weggestuurd met de FAW bij de Macdrive! (:-.
BeantwoordenVerwijderenMaar ik vind het prettig te weten dat ook anderen wel eens nadenken over die dingen!
Mvg Mick