dinsdag 9 november 2010

Genoegdoening

Tussen Stiens en Hijum zijn ze bezig met wegwerkzaamheden. Een helft van de weg is afgezet en de automobilisten mogen via het stoplicht om de beurt de overige weghelft gebruiken. De parallelweg waar ik altijd fiets is nu een prooi voor de auto’s die het stoplicht en de wachttijd willen vermijden. Ondanks een duidelijk verbodsbord rijden de auto’s op het fietspad alsof zij de eigenaar zijn. Na de boeren die het fietspad voorzien hebben van een laag klei kunnen de automobilisten er ook nog wel bij. Als ik niet snel genoeg aan de kant ga dan toeteren ze me wel aan de kant. Maar ze vergissen zich want het fietspad is niet van hun het is van mij!

Gisteravond fietste ik terug en er stond een rij auto’s van zo’n twee kilometer te wachten. Auto’s die me bij Leeuwarden al waren gepasseerd stonden netjes in de rij. Meteen leek het of ik veel harder fietste. Even verderop stond een flitsend golfje met bestuurder met baseball cap tot de bodemplaat in de klei. Zijn mooie lichtmetalen velgen zaten onder de smurry. Hij had het niet gehaald om via de berm naar het fietspad uit te wijken…. Hier moest ik toch echt even om grimlachen.

Verderop was het helemaal feest. Oom Agent had een mooie fuik gemaakt en een stuk of tien automobilisten stonden in de rij te wachten tot ze een bon kregen. Met de fiets flitste ik voorbij en daarna moest ik toch even onbedaarlijk lachen…. Bedankt mannen!! Wat doen ze ook op MIJN fietspad!!!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Marcel,
  Wat een gelukzalig gevoel moet dat zijn als automobilisten ter plekke worden bestraft voor hun wangedrag. Ook, zoals ik ze ook noem, "Petjes" , die meestal al heel veel rijervaring hebben en nu in de "prut" stikken moet je tot tevredenheid stemmen.

  gr.Pé

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Marcel,

  Aangezien wij ongeveer in dezelfde omgeving rijden is het goed om te weten hoe automobilisten op jou reageren. Ik heb nu ook al een paar keer claxonerende achterliggers gehad. Dit gebeurt bij mij als ik over de hoofdrijbaan van de Zwettestraat rij (ipv het fietspad).
  Veel mensen weten volgens mij gewoon niet dat we op de hoofdrijbaan mogen rijden!!

  Groetnis, Martin de Haan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Martin,

  De regel is (natuurlijk) onbekend. Ik durf ook niet overal op de hoofdweg te rijden. Tegenwoordig als het druk is kies ik toch meestal voor het fietspad. Fietsers hebben voorrang op de rotondes en anders sta je alleen maar te wacthen in de file bij de auto's.

  De Schrans en de Troelstraweg daar kies ik nooit voor het fietspad omdat je daar door kunt rijden...

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen