zaterdag 19 mei 2012

Veertigduizend grensDonderdag met Hemelvaartsdag naar Heerenveen. De fiets in de racemodus. Dus snelle banden, F-lite voor en Schwalbe Furious Fred achter. Er zijn snellere banden achter, maar dit zijn de snelste banden die ik in voorraad heb. Met zo weinig mogelijk kleren in de fiets en trappen maar…

Na Wijns worden twee tegenligger fietsers ingehaald door een busje. Een golfje zit er heel dicht achter en vliegt ook de fietsers voorbij. Tot hij mij ziet. Hij gaat vol in de remmen en rukt naar rechts aan het stuur. Wij schuiven elkaar nipt voorbij en de fietsers worden ook niet weggeveegd dus blijkbaar gaat het goed…..

Even is de lol er af en zit ik met een hartverzakking in de fiets. Gelukkig moet ik hard trappen om de vijftig vast te houden en gebruik ik de adrenaline om het tempo vast te houden. Langzaam voel ik mijn hartslag weer dalen en begin ik weer te genieten.

In Leeuwarden is het bloemetjes markt dus daar is het voorzichtig manoeuvreren. Na de Schrans kan ik de snelweg volgen. Helaas is er dan een stoplicht in Goutum en bij de nieuwe wijk Techum. Ik droom dat ik een keer op de snelweg mag fietsen naar Heerenveen. Des noods om vier uur ’s ochtends. Je bent op gang. Wirdum, snelheid nul. Bocht voor het viaduct, de remmen gaan in en met twintig schuif je de bocht door.  Grou, snelheid nul, Akkrum, snelheid nul. Wat zou het mooi zijn om een keer door te fietsen. Auto verkeer moet doorstromen als water. Helaas geldt dat niet voor fietsers….

Met 39,8 kom ik aan in Heerenveen bij mijn ouders van deur tot deur. Wow, dat is echt snel. Ondanks al die keren afremmen. Mijn vader wil me niet dag zeggen, ik lijk wel besmet? Toch wel raar ik ben alleen maar een “beetje” nat ;-). De fiets gaat open zodat hij uit kan dampen. Het kussen in de zon en de kleren aan het droogrek. Kan ik straks weer lekker met droge kleren in de fiets…. Super tevreden stap ik onder de douche.

Een snelheidsrecord en de 40.000 kilometer gepasseerd. Volgens de Kees van Malssen schaal heb ik dan nog 10.000 km te gaan om mijn status als beginner van me af te werpen. Quote:

"Beschouw jezelf de eerste 5000 km als absoluut beginner, de volgende 45000 km als gewoon beginner en begin pas daarna een klein beetje hetidee te krijgen dat je ervaren bent. Heus, ook na 10, 20, 50 duizend km kom je dingen tegen die je totaal verrassen."

Dus daar kijk ik naar uit! Mijn eerste ketting ligt er nog steeds om en daar ben ik best trots op. Ik heb alle onderdelen en kleding meegerekend en dan kom ik op 11 cent per kilometer. Verder heb ik niet echt geluk met banden:

Een totaal van 58 lekke banden:
-          Links voor 25
-          Rechts voor 14
-          Achter 19
De volgende dag de fiets terug in de modale stand en maar even op de foto met Fluitekruid. De fiets ziet er nog steeds super uit en ik ga op weg naar het volgende rondje om de wereld….

Eigenlijk is 39.999 een veel mooiere km stand ;-)

Maar ja, dit is de mijlpaal.


3 opmerkingen:

 1. Wauw... dat heb ik nog lang niet; 40.000km.... en mooi om weer eens wat van je te lezen Marcel... :) ..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel goed tellen: eerste 5 Mm absoluut beginner, dan 45 Mm gewoon beginner. 5 + 45 Mm is 50 Mm, niet 45 Mm. Maar voor al je meters: geniet ervan, en doe het veilig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tjong,tjong,tjong, kan niet wachten tot je de 50.000 vol hebt.
  Mijn auto wordt in oktober 5 jaar en daar zit minder kilometers op dan op jouw fiets. Succes en veel veilig kilometers gewenst. Pa.

  BeantwoordenVerwijderen