maandag 3 augustus 2009

De helm


Sinds de conference van Bert Visscher http://www.youtube.com/watch?v=k3ruF8eDeTc weet iedereen dat de helm onmisbaar is bij het bloemschikken maar hoe zit dat in de Quest. De ongelukken die gebeuren zijn meestal niet ernstig. Bovendien blijkt de fiets de fietser heel goed te beschermen bij de ongelukken die gebeurd zijn. Maar sla je over de kop dan is het hoofd wel het enige deel van het lijf dat onbeschermd is.

Een aantal jaren gingen we naar de caravan op Ameland. We genoten van het eiland en tegelijkertijd ergerden we ons altijd aan de Duitsers. Van verre zag je ze al. Een grote helm bijna geen vaart. En als ze stil staan, stonden ze midden op het fietspad. De calimero’s riepen we dan tegen elkaar….. Dus vrijwillig zo’n ding op is even slikken.
Ik heb van mijn bezorgde ouders ooit een agu helm gekregen op mijn verjaardag. Maar de aero-punt in de Quest is niet echt handig met de smurfenmuts. Dan maar op zoek naar een andere helm. De meeste helms vind ik toch echt echt lelijk. De eerste mooie helm die ik tegenkom is de Warp II van Casco.


Compromisloze helm wat betreft aerodynamica, ontworpen voor Olymisch kampioen Jens Fiedler. Maar iets te duur voor mij. Op de Gentste ligfiets lijst komt de Ekoi helm langs. http://gentseliggers.net/forum/viewtopic.php?t=5326 Grappig helmpje en niet duur.
Dus deze helm heb ik maar besteld vooral het vizier lijkt me geweldig. Als ik geluk heb, reduceert het vizier meteen het windgeruis. De zwarte helm heb ik besteld met een klep en los vizier. Dan kom je het voordeligst uit en heb je een "gratis" klep.


De helm komt al vlot en ziet er goed uit. Een stelschroef en een lampje achterop (heb ik niets aan maar toch), een vizier en een klep en een linnen tasje om de helm in te bewaren. De helm opgezet en hij zit meteen lekker. De helm past zelfs met een muts eronder. Je zet de stelschroef dan gewoon een beetje losser. Meteen het vizier even uitgeprobeerd maar dat valt tegen. Door de lig-houding kijk ik in de neusvleugel van het vizier en dat vertekent het beeld. Wat wel goed werkt is de ventilatie. Je trekt de zwarte klep bovenop de helm eraf en de helm draagt meteen veel koeler.
Vorige week kreeg ik mail van Ekoi. Ze hebben nu Limited Editon helms. En ook in het geel!! Nou ja, zwart is mooi bij de kap maar toch weer te vroeg besteld. Maar de eerste paar honderd kilometer heb ik nu wel heeeeel veilig afgelegd…. Of niet dan….?


2 opmerkingen:

 1. Goeiedag, kwam bovenstaande ekoi helm ook tegen. Lijkt mij ook wel wat omdat er een vizier op zit, (wat waarschijnlijk ook een betere aorodynamica geeft).
  Er zijn maar weinig helmen (zonder punt) met vizier.
  Heb hier nog vragen over:
  Kun je met de schuimkap op de Quest met Ekoi-helm en vizier je hoofd nog naar links en rechts draaien?
  Geeft het nog geruis vermindering aan de oren.?
  En waarschijnlijk het belangrijkst kun je goed door het vizier kijken.?
  MVG Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,

  Het vizier viel wat tegen. Door de ligfietshouding kijk je door de neusvleugels van het vizier. Hierdoor vertekent het beeld. (Maar misschien ligt het ook aan mijn hoofd.)

  Bovendien had ik pech dat het pootje afbrak waarmee het vizier aan de helm vastzit. Maar dit kon ik weer maken door er een boutje door te doen.

  Het vizier belemmert je verder niet met de schuimkap maar windgeruis neemt het nauwelijks weg.

  Ik gebruik alleen nog de klep.

  BeantwoordenVerwijderen